ponedjeljak, 1. listopada 2012.

DELOŽACIJA // POZIV NA SOLIDARNOST!

*** UPDATE 1.10.2012. 10:33h:
DELOŽACIJA ODGOĐENA!! :)) PRVI DIO PREGOVORA OBAVLJEN, SADA ČEKAMO DALJNJE INFORMACIJE S NJIHOVE STRANE!



Ovim putem obraćamo se javnosti iz nezavidne situacije u kojoj smo se našli kao neformalni kolektiv umjetnika i duštvenih aktivista „reciKLAONICA“, koji djeluje u prostorima stare napuštene industrije „Zagrepčanka“, u vlasništvu Zagrebačkog Holdinga, na adresi Heinzelova 66, Zagreb. Unatoč vremenu i trudu uloženom u održavanje jednog od tristotinjak napuštenih i zanemarenih prostora u gradu Zagrebu; u kojem djelujemo i živimo, nakon gotovo dvije godine prijeti nam deložacija.

Kao kolektiv kroz  19 smo mjeseci, koliko djelujemo i živimo u navedenom prostoru, obnovili i održavamo objekt koji je zaštićen kao spomenik kulture, no gradskoj vlasti očito ne predstavlja ništa bitno pošto već godinama za nj ne mari. Osim životnih aktivnosti, u „reciKLAONICI“ su do sada organizirane besplatne radionice i razmjene vještina, dijeljenje hrane, besplatni buvljaci, te glazbeni koncerti. U zgradi smo također otvorili besplatan dućan „Uzmi i/ili ostavi“, besplatnu knjižnicu, te glazbeni studio i prostor za probe. Sve navedeno dostupno je svakome tko pokazuje interes za sticanje ili dijeljenje vještina, suradnju i uzajamnu pomoć, te izvaninstitucionalno organiziranje. Pod pritiskom destruktivne logike neoliberalnog kapitalizma, koji razara ekonomske i društvene odnose unutar zajednice, grad ostaje bez ovakvih prostora u kojima narod, a posebice mladi, mogu djelovati slobodno, neopterećeni neimanjem novca. Prisjetimo se nedavnog linča na organizacije od kojih su neke Attack, MaMa, RODA, Zelena Akcija. Smatramo da u gradu Zagrebu ne postoji dovoljno ovakvih prostora, te da bi zatvaranje „reciKLAONICE“ osiromašilo gradski kulturni i društveni život. Također smatramo da je bitno naglasiti multikulturalni značaj kolektiva i brojne goste iz drugih zemalja koji nas redovito posjećuju i sudjeluju u svim navedenim aktivnostima. 

Pozivamo sve pojedince, organizacije i udruge na solidarnost i podršku u obliku pravne pomoći, privremenog utočišta za par pasa u nekoj iznimnoj situaciji, te fizičkog prisustva u borbi protiv deložacije kao oblika državne represije!

Nema komentara:

Objavi komentar