četvrtak, 29. studenoga 2012.

PODRŽITE WAGENBURG!


ŠTO SE ZAPRAVO DOGODILO NAKON 'MARŠA PATRIOTA' U WROCLAVU?




Oko 19 sati, 11. studenog 2012., nakon patriotskog marsa organiziranog od strane NOPa (Stranka novog nacionalnog rodenja Poljske) preko sto ljudi okupiralo je prostor ALTERNA VITA Centar za zelenu tehnologiju udruga za ekologiju i edukaciju (iliti Wagenburg). 

Nakon neuspjesnog pokusaja razvaljivanja ograde uspijeli su uci kroz susjedno dvoriste (koje je u posjedu kompanije Gant) te su pomocu boca, kamenja i baklji iznenadno napali  stanovnike i prijatelje  Wagenburga kojih je u tom trenutku bilo sesnaest. Dvije osobe su brutalno pretucene ( slomljene ruke, ozljede glave ) i jedna od njih je odvezena u bolnicu u jako kriticnom stanju.
U isto vrijeme su demolirali cijeli prostor, srusili ogradu, unistili automobile i kampere koji su bili u dvoristu. Nakon napada koji je trajao nekih dvadeset minuta, razisli su se. Policija je uhitila cetvero patriota. Jedan od skvotera je jos u bolnici, nakon nekoliko operacija stanje mu se popravilo.

Ovo sto se dogodilo je zasnovano na predrasudama, cistoj mrznji i desnicarskoj ideologiji.
Ne mozemo ostati ravnodusni na ovaj nazi teror!!
Oni trebaju nasu podrsku pa im pokazimo da smo uz njih.

-------------------------------

AKO STE U MOGUCNOSTI - ORGANIZIRAJTE BENEFIT, KONTAKTIRAJTE EKIPU PUTEM NJIHOVOG  FACEBOOK PROFILA I SIRITE VIJEST DALJE! 
SVA NACISTICKA DIVLJANJA MORAJU BITI KAZNJENA!

ponedjeljak, 19. studenoga 2012.

PROTEST PROTIV IZRAELSKIH NAPADA NA PALESTINU 19.11.2012. Zagreb - foto video

Jedan od policajaca je zahtjevao da se zastava spusti iz razloga što je na njoj stajalo 'sloboda' napisano arapskim pismom. Nije mogao pretpostaviti što piše iako je ispod njega stajalo 'Freedom' pisano latinicom . :)



MARŠ SOLIDARNOSTI 17.11.2012. : ZAUZMI, OBRANI, PROIZVODI + ZAUZMI, NASELI, OŽIVI foto i video

Kraj marša obilježen grahom i kuhanim vinom :)

Više fotografija OVDJE !





četvrtak, 15. studenoga 2012.

MARŠ SOLIDARNOSTI "ZAUZMI, OBRANI, PROIZVODI"

Ove godine marširamo solidarno, radnici i nezaposleni, obilazeći nekadašnja žarišta industrijske proizvodnje, danas spomenika pljačke rada i izvlaštenja grada.


Peti jubilarni

Marš solidarnosti,

ZAUZMI, OBRANI, PROIZVODI 

krenut će s Trga žrtava fašizma u subotu, 17.11. u 13.00 (okupljanje u 12:30). 
Tribina “Deindustrijalizacija i radnički otpor“ održat će se u Kulturnom Centru Peščenica s početkom u 15:00 h. 
Potom slijedi druženje uz piće, grah i muziku. 


Privatizacija društvenog vlasništva dovela je do deindustrijalizacije na cijelom području Zagreba, a naročito na Peščenici, nekoć industrijskom srcu grada, koje je upošljavalo preko 60.000 ljudi. Proces otimanja sredstava za proizvodnju pratilo je gašenje radnih mjesta i golem rast nezaposlenosti. Prerađivačka industrija je ili propala (Prvomajska, Jedinstvo, Naprijed, Zagrepčanka, Šavrić, TDZ...) ili je nastavila raditi sa znatno smanjenim kapacitetima (Končar, Tesla, RIZ...). Proces je bio razoran, a u većini privatiziranih, kao i novoosnovanih poduzeća, radnička prava i utjecaj radnika na politiku firme svedeni su na minimum. Bilo je i organiziranog otpora: izdvojimo radnike Komercijalne banke koji su 1999. mjesec dana držali pod kontrolom centralni trezor banke u Frankopanskoj, ili radnike TDZ-a koji su 2006. četiri mjeseca odolijevali naporima uprave da izmjesti tvornicu. Ne zaboravimo otpor radnica Kamenskog političko-građevinskoj mafiji tijekom 2010. ili nedavne borbe radnika Diokija, RIZ-a, Gredelja i drugih. 

Međutim, privatizacija ni nakon 20 godina nije završena. Sad je na redu udar na energetski sektor te špekulacija nekadašnjim privrednim zemljištem. Socijalni status bivših radnika pri tom je zanemaren, društveno tkivo zajednica formiranih oko pogona planski razgrađivano, a solidarnost među radnicima sustavno slabljena.

Marš solidarnosti podržava i borbu kolektiva Reciklaonica za proizvodnju prostora i zajednice na ruševinama opljačkane Zagrepčanke, sada ugrožene zemljišnim špekulanatima u sprezi s korumpiranim gradskim strukturama. 

Marš i tribinu organiziraju Mladi antifašisti Zagreba i Muzej kvarta udruge Kontraakcija. Događaj će ugostiti Kulturni Centar Peščenica kroz platformu Kvartura. 

Sudionici tribine: Mario Iveković (predsjednik Novog sindikata), Vjekoslav Salmić (predsjednik sindikata Zagrepčanka), Marinko Vidaković (bivši sindikalni povjerenik Croatia busa), Dragan Vučić (predsjednik Vijeća gradske četvrti Peščenica-Žitnjak),Tomislav Kiš (glavni tajnik Novog sindikata), Stipe Ćurković (Centar za radničke studije) i Domagoj Mihaljević (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju). 

ponedjeljak, 12. studenoga 2012.

MISAO: Obraćanje silama i nesilama! - Zašto Klaonica ne bi postala mjesto javnog okupljanja? RECLAIM

Hvala svima koji su došli do AKC Medike u petak i družili se, pogledali film, večerali s nama, pokupili koju sitnicu s UzmiOstavi 'štanda' i počastili rakijom. Lijepo je bilo! :)

A sada, D pitanje: Zašto to druženje nismo organizirali u Klaonici?

Eh, pitam se i ja zašto nikako na zelenu granu s tim nekim okolnostima koje nas svako toliko unazađuju. Ljuti me jako taj dio što znam da je to više radi nečije zlobe nego ikakvih pravila. Možemo mi svako toliko pokušati organizirati neko veće dešavanje, ali isto tako će se zaštitari s policijom organizirati da nas se pokušaju riješiti u što kraćem roku. Time vas svjesno možemo dovesti u opasnost, a to ne želimo. Bit će vremena za sve. Vidjet ćemo uskoro tko će tu koga jeb.. pardon - tko će tu kome penetrirati u anus raznim objektima.


Da se podsjetimo o čemu ono pričamo?
O napuštenom kompleksu u kojemu Zagrebački Holding (nikad cijenjeni vlasnik) ne mari ni za živo, ni za neživo. Isti onaj kompleks u kojem su godinama 'željezari', uključujući i djelatnike Holdinga, krali bakar i skidali instalacije u cilju da dignu koju kintu. DO NEDAVNO SU JEDINO SKVOTERI IMALI ULOGU "ZAŠTITARA". Molim lijepo. Ti isti omladinci koje se pokušava istrijebiti pod svaku cijenu. Kršenjem ljudskih prava, prijetnjama, lažima u medijima, krađom materijala.. svašta nešto, jelda gospon Fulir? A zašto? Jer iskorištavamo "VAŠ" prazan prostor u nesebične i korisne svrhe? Jer smo slika novog-starog društva? Jer smo 'Hrđava mladež'? :)

Isto se pitam, iz koje neljudske potrebe su djelatnici Zagrebačkog Holdinga, koji nas uhode i progone već godinu i nešto dana, imali potrebu pokrasti nam sve stvari iz dvorišta? Sve kaučeve, stolove, klupice, police.. sve gdje smo proveli toliko divnog vremena s divnim ljudima sa svih krajeva svijeta. Pod krinkom 'odvoza glomaznog otpada'? Zašto je onda ostatak kompleksa netaknut i pun smeća? Zašto, gospon Fulir? To jer smo jadna omladina koja nema sredstava da vam uplaćuje hiljade na račun svaki mjesec? E pa, da se razumijemo, nije stvar da nemamo.. već je stvar u tome da imamo i milijune - ne bismo vam dali niti prebijene lipe. :)

Jebe nam se za stvari - nabavili smo nove. Jebe nam se za vas - jedan ste problem gore-dolje u ovom društvu. Pitanje je - Hoće li se vama uskoro jebati za nas? Kada svijest bude bistrija, kada kultura otpora bude masivnija. Tko zna, možda nam se i pridružite.... gospon Fulir. ;)

DOĐITE! GRADITE SKATE PARKOVE, USELJAVAJTE SE, SNIMAJTE FILMOVE, CRTAJTE, UČITE, SVIRAJTE, PARTIJAJTE! Kompleks je ogroman i nedajte da vas ugnjetači zaustave! STARA KLAONICA - NOVA KLAONICA!


Iz nepostojećeg zapisnika jedne skvoterice
Hvala bok!






petak, 9. studenoga 2012.

PETAK 9.11.2012. - AKC Medika i Attack! podržavaju reciKLAONICU





zajedničkim snagama ćemo napravit žurku solidarnosti... :)


DNEVNI PROGRAM:


14h - fudara i freeshop buvljak

Buvljak funkcionira na uzmi i/ili ostavi principu. Svatko od nas ima nešto što mu ne treba a nekom drugom znači puno, bilo da je riječ o odjeći, obući, tehnici, alatima, posuđu, namještaju... Sve upotrebljive i korisne stvari su dobrodošle na buvljak, ponesite što možete i stavite na dekicu – Hrelić style :)

http://www.facebook.com/UzmiOstaviShopKlaonica


16h - predstavljanje projekata i aktivnosti reciKLAONICE

Zašto u gradu Zagrebu postoji toliko napuštenih prostora koji su pušteni da propadnu, a u isto to vrijeme mladi nemaju prostor u kojem se mogu izraziti? Na kakve sve probleme nailazimo pri samoorganizaciji i na koji način se možemo zajedničkim snagama boriti protiv njih?

http://reciklaonica.blogspot.com/


18h - projekcija filma 'Jagtvej 69' o skvotu u Kopenhagenu

http://www.youtube.com/watch?v=94sC0JU6r6k


22h - otvoreni tulumi i koncerti: Klub Attack!, Chakkas Room, Grey Room

Klub Attack!
BAMOVI (Zagreb)
Bamcore!, u Mediki i reciKLAONICI praktički kućni bend. Nedavno snimili prvi album koji za sad visi po internetu no nadamo se i jednom uličnom izdanju benda koji fura oldschool punk stil!

http://www.youtube.com/watch?v=ZcpJcum1Tqs


KURVE (Zagreb)
Ekipa iz nikad prežaljenih Šabana i Roadkill Egzotix podjednako su zanimljivi garažnim rockerima kada su u SPUNK-u ili KSETU i punxima kad sviraju kod nas jer tada na svoje dolaze fanovi Discharge-a koji se čuju u ovom zanimljivom punk-garage mixu.

http://www.youtube.com/watch?v=rdiqh-u86cU&feature=plcp


+ BEND IZNENAĐENJA!


+ program @ CHAKKA’s ROOM (Zbeletron) i GREY ROOM (Tripping Trolls) sa svojim programima, kao i predstavljanje samih aktera reciKLAONICE i aktivnosti novog zagrebačkog skvota!

Od 14h, tulumi i koncerti od 22h, Ulaz slobodan

Pošto su sve aktivnosti neprofitne, ali troškovi svejedno postoje - DONACIJE DOBRODOŠLE !