subota, 22. ožujka 2014.

CJELODNEVNO DRUŽENJE 29.03.



PONOVNO AKTIVIRANJE NAŠEG INFOSHOPA POD NOVIM NAZIVOM „OPSKURIA“



Dragi ljudi,
buđenjem proljeća – budi se i naš infoshop u vašem gradu!
U sklopu skvota Klaonica ponovno je pokrenuta knjižnica/infoshop/galerija.Radi se o infoshopu Opskuria.
Želimo vam prenijeti lijepu vijest da će se otvorenje infoshopa „Opskuria“ održati u subotu 29. ožujka sa bogatim cjelodnevnim programom.
Opskuria će biti otvorena svaki dan, za sve ljude! Svi su dobrodošli pogledati i upoznati naš knjižni fond i posuditi knjigu/e. Ujedno, to je i mjesto na kojem svakodnevno možete čitati, učiti, razmišljati, pisati… U budućnosti planiramo pokrenuti i zajednička čitanja, debate, predavanja, video-projekcije, DIY radionice, svirke te redovna izlaganja umjetnika/ca.
Stoga vas pozivamo da nam se javite sa bilo kakvom idejom kojom bi mogli obogatiti naš program i širiti zajednička znanja  :) Spektar tema je širok,  pa slobodno razmislite i javite nam se :) Svaka ideja je i više nego dobrodošla!




PROGRAM OTVORENJA INFOSHOPA „OPSKURIA“

  1. IZLOŽBA NADANA SARVANA     09:00 sati – cijeli dan  

 


Nadan Sarvan student je diplomskog studija krajobrazne arhitekture te mladi umjetnik sa nekoliko izložbi na leđima – samostalno je izlagao na KSI-ju, sudjelovao je na grupnim izložbama fotokluba Zagreb, studenata krajobrazne arhitekture, te na 10. Antifa Festu u Puli. Svojim ilustracijama i crtežima na kojima koristi tehnike tuš i kombinirano, prikazuje promjenu i degradaciju čovjekovog okoliša, a radovima se fokusira na budućnost za koju je zabrinut i preispituje.

2.   JOGA ZA ŽENE – MARINA PETROVIĆ         12 sati

Drage djevojke/curke/žene...
Došlo je proljeće i s njim buđenje tijela, uma  i spirita. Kako bi si olakšali prijelaz iz zimskog i uspavanog ritma i prilagodili ga proljetnom koji je dinamičniji i brži trebamo napraviti pozitivnu promjenu koja će nas dovesti u to stanje. Yoga je  samo jedan od alata kojim to možemo postići. Vježbe koje postoje tisućama godina služe kako bi si olakšali prolazak kroz ludilo užurbanog i ponekad zatrovanog ritma koji nam nameće moderan život.Na našim satovima ćemo se polako upoznavati sami sa sobom, te ćemo raditi vježbe kojima ćemo buditi naše zimskim snom uspavane hormone. S nama može vježbati bilo koja zainteresirana djevojka/curka/žena bez obzira na godine, izgled, gipkost, osobnost Jili slično. Vježbama ćemo potaknuti Čišćenje organizma, ubrzati rad hormona, smanjiti stres, te tako povećati emocionalnu i duhovnu stabilnost.Yoga za djevojke/curke/žene je kombinacija energetskog disanja s vježbama kojima dovodimo energiju u određene kanale u tijelu. Djeluje direktno na žlijezde u tijelu kojima potičemo rad hormona i tako pridonosimo stabilnosti cijelog organizma.Radionica je besplatna i ako pokažete zanimanje, postoji mogućnost da će se i nastaviti. Na vježbice ponesite komotnu odjeću, ručnik, vodu..., a ekipa Opskurije će vam osigurati čist, uredan prostor i ugodno druženje na kojem ćemo posluživati biljne čajeve svih okusa.Radionica nije samo sportskog karaktera već  želimo potaknuti žive rasprave među djevojkama/curama/ženama kako bi i čišćenje uma, tijela i spirita bilo potpuno. Marina 


3. ANARHITEKTURA - PREDAVANJE,DISKUSIJA U 14 H
  
 Predavanje i razgovor o socijalnom stanovanju  vodi JERE: 

„U nedostatku aktivnih rasprava na ovu temu kao student arhitekture želim potaknuti razgovor na temu post-kapitalističkog pogleda na prostore u kojima živimo, radimo, stvaramo, borimo se i plešemo kao nastavak projekta koji čini niz radionica pod nazivom Anarhitektura. Dat ćemo kratak presjek triju mjerila kroz koje se promatra tema: grad, naselje i dom. Pokušat ćemo sa niza konkretnih primjera pokazati povode i posljedice samoinicijativnih, autonomnih i do-it-yourself fenomena u suvremenim gradovima kojima je dana praktična alternativa kapitalizmu, tržišnoj ekonomiji i „from above“ principu upravljanja gradovima i prostornim resursima. Kroz razgovor te kritički osvrt ćemo doznati može li postojati autonomija društva bez autonomnih prostora grada i kako to postići, čut ćete o procesu gentrifikacije, podilaženja javnih interesa privatnima, arhitektima u službi profita i socijalne kontrole, isključivanja pojedinca iz procesa odlučivanja, privatizaciji resursa, ekološkim posljedicama, neformalnom gradu, „provokacijama“ prostora i potencijalu samoinicijativnosti. Raspravljat će se o postojećim primjerima, projektima, direktnoj akciji i metodama – stoga se oboružajte idejama, skicama, fotkama, iskustvima i sudjelujte ravnopravno!“


4.PROTESTI U HAMBURGU PREDAVANJE, DISKUSIJA U 16 H


 Nakon velikih protesta vezanih za novu njemačku antiimigracijsku politiku, posebno nakon slučaja Lampaduse, u Hamburgu je krenula represija nad aktivistima i prostorima, koja je pokrenula neka novapitanja i borbe. Više o tome u razgovoru s našim prijateljima i aktivistima iz Hamburga koji su to koncipirali ovako: 

-          here to stay – strategije, protesti, akcije, problemi, represije
-         vratimo ono što nam pripada – gradovi, prostori, kuće – bez nacija, bez granica!
 
 


BESPLATNI DUĆAN / FREE SHOP  cijeli dan
Tokom dana biti će otvoren  naš i vaš besplatni dućan koji funkcionira na principu uzmi što ti se sviđa, donesi i ostavi nešto što ti ne treba , ako imaš, naravno :) . Tako nastavljamo razmjenu stvari bez plačanja i omogućujemo svima da budu zadovoljeni, bar s nekim osnovnim stvarima, kao što su odjeća, obuća, posuđe i slično, bez gomilanja nepotrebnih stvari, na koje smo svi navikli! Pa dođite i sudjelujte u razmijeni, obucite nešto novo, rasteretite ormar :) i pokažite ovom kapitlističkom sistemu , bar s ovom sitnicom, srednjak :)

BENEFIT ZA "ISPOD PLOČNIKA "

Skupljati ćemo i donacije za "Ispod pločnika" . 

Ispod pločnika se financira isključivo donacijama i solidarnim akcijama da bi ostao autonoman i besplatan. Do danas su organizirani različiti benefit događaji, pojedinci/ke i grupe su davali donacije i na taj način je objavljeno 11 brojeva... Ovaj put je odlučeno da se tome pristupi drugačije. Umjesto da se organizira koncert ili neko slično događanje, odlučeno je da se pokuša prikupiti novac potreban za tisak pozivomna solidarno sudjelovanje u troškovima.
Trošak je zapravo jedino tisak, a kako bi dosadašnja naklada od 1.500 komada bila otisnuta, potrebno je skupiti 1.080,00 kn. Pa vas pozivamo da o tome razmislite kad budete dolazili na naše druženje i svojom donacijom pomognete!
Ispod pločnika se distribuira po različitim javnim mjestima, knjižarama, knjižnicama, klubovima, čekaonicama, školama, kafićima i zapravo svugdje gdje ga netko odnese. Sve dosadašnje brojeve je moguće čitati online ili kao pdf na www.ispodplocnika.net




 

Još jednom, kako doći do nas !!!



SKVOT KLAONICA, HEINZELOVA 66, ZAGREB, CROATIA

KAKO DOĆI DO KLAONICE:

Više načina: 

1. izaći na tramvajskoj stanici Radnička i doći do parkirališta Merkator. Na kutu je mali prolaz kojim se može ući u kompleks zgrada. Na betonu se nalaze strelice koje vode do Klaonice.
2. Kada dolazite od Kvatrića,idete samo ravno Heinzlovom i onda poslije pet shopa skrenete u prvu ulicu desno, tamo je ulaz gdje je klub BBB-ovaca. Od tamo krenete desno pokraj velikog praznog prostora u sredini i onda lijevo i ravno ste kod nas!



--------------------------------------------------------------------------------------------
*Infoshop/knjižnica/galerija Opskuria je inicijativa u sklopu skvota Klaonica. Prvenstveno – to je knjižnica  i čitaonica s ciljem razmjena informacija, znanja koja teži kritičkom promišljanju aktualnih tema, poticanju rasprava te općem razvoju slobodne misli.
*Infoshop/library/gallery Opskuria is an initiative within squat Klaonica. Primarly – its an library and reading room aiming to information and knowledge exchange and  tending to develop kritical thinking of actual subjects, encourage debate and general development of free thought.

*DIY. Squatting. Freeganism. Music. Activism Antifascism Artivism. Permaculture. Recycling. etc. etc. Alternative to living, alternative to everything!
NO GODS, NO MASTERS.
contact: azklaonica@riseup.net