četvrtak, 19. travnja 2012.

VRTLAONICA

Konačno je s toplijim vremenom došao red na uređenje tog uskoro zelenog kutka naše terase baziranom na principima permakulture koji  mogu biti primijenjeni u bilo kojem okruženju i u svim razmjerima od individualnih domova i farmi preko gustih urbanih sredina do čitavih regija.

Ideja Vrtlaonice je suradnja svih voljnih simpatizera permakulture u održavanju ovako jednog malog kutka jake simbolike kojeg bismo s vremenom samo širili i širili.

Ovako izgleda naš mali vrt u nastajanju.
I malo kasnije :)

Upotpunjujući sliku, permakultura je zapravo jedan okvir za način života koji je nabijen angažiranim anti-ugnjetavalačkim, anti-kapitalističkim pogledom na svijet koji uz to podrazumijeva i težnju za ekološkom pravdom. Daje neku cjelinu pristupu entuzijasta u pokušaju mijenjanja svijeta. :)
Tu uskoro očekujemo špinat (posijano 17.4.2012.)
Malene se smješkaju!


 
Tikvice i buće.
Srce za bebice.

MAJKA KOPRIVA:

LJUTA JUHA OD KOPRIVE

Koristi se kao sredstvo za prskanje protiv lisnih ušiju na voćkama, grmlju i ostalim biljkama.

Sastojci:

- 1 kg svježe koprive, ubrane prije nego je procvala

- 10 litara kišnice ili odstajale vode

Kopriva se pomiješa s kišnicom u posudi i ostavi da odstoji 12-24 sati – ne duže jer se gube “žareće” tvari koprive. Ovaj se pripravak koristi nerazrijeđen i djeluje protiv lisnih ušiju. Učinkovitost je dvojbena i rezultati ovise o cjelokupnom biosustavu u vrtu.

Za prskanje probajte odabrati prskalicu kojom možete čim ciljanije prskati – da se ne raspršuje nepotrebno na sve strane i ne prskajte za vjetrovitih dana – da ne uništite i korisne kukce u vašem vrtu.

Ovaj pripravak ima ograničeno djelovanje (ne djeluje dugo kao kemijski pripravci) i preporuča se u slučaju najezde prskati zaredom nekoliko dana.



KOPRIVINO TEKUĆE GNOJIVO

Koristi se kao sredstvo za prskanje ili zalijevanje za obranu od nametnika i jačanje otpornosti biljaka.

Sastojci:

- 1 kg svježe ili 200 grama suhe koprive, ubrane prije nego je procvala

- 10 litara kišnice ili odstajale vode

Kopriva se pomiješa s kišnicom u posudi i ostavi da odstoji 3-4 dana

Preporuča se otvor posude prekriti nekom mrežom da ne bi ptice mogle upasti u posudu. Nakon 3-4 dana juha počinje fermentirati na suncu i tada se koristi kao sredstvo za prskanje, razrijeđena u omjeru 1:50.

Kao gnojivo za zalijevanje koristi se razrjeđeno u omjeru 1:10, s time pazite da zalijevate na tlo u području biljaka, ne po zelenim dijelovima biljaka.

KOPRIVINO TEKUĆE GNOJIVO II

- postupak je isti kao i kod prvog recepta za koprivino tekuće gnojivo, ali se ostavi duže u posudi – spreman je za upotrebu kad poprimi tamnu boju i prestane se pjeniti, a to je otprilike za 1,5 – 3 tjedna. Ta hranjiva juha, ako je imate u većim količinama, koristi se do kraja vrtlarske godine. Rijedi se u omjeru 1:10, ili ako je napravljena “jača” smjesa, s više aktivnih sastojaka, u omjeru 1:20. Eventualni ostatak na kraju godine može se dodati u kompost.

VAŽNO!
Za izradu gnojiva koristite plastične ili kamene posude, nikako ne metalne, jer prilikom vrenja može doći do neželjenih kemijskih reakcija gnojiva s metalom. Posudu nemojte puniti do vrha, ostavite malo slobodno radi toga jer se gnojivo prilikom vrenja zapjeni. Na vrh posude obavezno stavite nekakvu mrežu ili rešetku da biste spriječili da u posudu upadnu ptice ili druge životinje.


Stay tuned!
A